Doğru sanılan yanlışlar Cinsel Mitler

13.05.2013 18:13

 

 

Bilinmezlikler, boşluklar ve soru işaretleri daima korku ve kaygı yaratır. Bu korkular zaman içinde kulaktan kulağa dolaşır, dolaştıkça daha da abartılır ve gerçeklikten uzaklaşır ve bu süreçte de cinsel mitler oluşmaya başlar. Cinsel mitler; cinsellikle ilgili bilimsel temeli olmayan, yanlış, çarpık ve eksik bilgi, düşünce ve inançlardır.

 

 

 

Cinsel mitlerin ardında, cinsellikle ilgili korkularımız, kaygılarımız ve önyargılarımız kadar toplumsal ve dinsel tabularımız da saklıdır. Cinsel mitlere zemin hazırlayan en önemli etkenler; cinsel eğitim ve bilgi eksikliği, cinsellikle ilgili konuların aile içinde, okullarda ya da toplumda açıkça konuşulamaması, tartışılamaması ve de yeterli bilimsel araştırma ve yayından yararlanılamamasıdır. Zilbergeld’a göre, cinsel mitlerin toplumun genelinde pekişmesi ve yaygınlaşmasında; yetersiz ya da hatalı bilgi aktaran ailelerin ve sosyal çevrenin etkisi kadar, basın yayın organlarında yer alan, bilimsel temelden uzak, medya sorumluluğu ve duyarlılığı taşımayan bazı haberlerin, reklamların, videokliplerin, filmlerin ve özellikle de pornografik yayınların da belirgin bir etkisi söz konusudur.

 

Cinsel mitler, cinsel problemlere zemin hazırlar !

 

Cinsel mitler; bilimsel temeli olmayan ve gerçek dışı cinsel beklentilere neden olduğu ve yanlış ve çarpık düşünce ve inançlara dayandığı için kaygıları, endişeleri ve korkuları daha da arttırır; suçluluk ve yetersizlik hislerine, performanssızlık ve başarısızlık korkularına zemin hazırlayarak cinsel işlev bozukluklarının en önemli nedenleri arasında yer alır. Ve oluşan cinsel sorunların bir kısırdöngü şeklinde artarak devam etmesine de neden olur.

 

Araştırmalara göre ;

 

Erkeklerin daima sekse hazır olduğu ve olması gerektiği inanışı; sevişmenin salt cinsel birleşme ile özdeşleştirilmesi; erkek cinsel organının büyüklüğünün cinsel güç ve kimlikle eşdeğer görülmesi; sevişmeyi başlatan ve istekli olduğunu ifade eden kadının “kötü“ ve “ahlaksız“ olarak nitelendirilmesi; gebelik döneminde ve yaşlılık yıllarında cinselliğin bittiğinin sanılması gibi birçok yanlış düşünce, inanç ve tutum çiftlerin cinsel hayatını belirgin derecede sekteye uğratıyor.

 

Araştırmalara göre; cinsel mitler adını verdiğimiz bu yaygın ama yanlış düşünce ve inanışlar kadınlar ve erkekler arasında eşit oranda görülüyor. Ülkeler ve kültürler arası araştırmalar işaret ediyor ki bu cinsel mitler daha çok geri kalmış, gelişmekte olan ve kapalı toplumlarda yaygın. Ve cinsel mitlerin neden olduğu en yaygın cinsel işlev problemleri ise vajinismus ve erken boşalma.

 

Cinsel eğitimin önemi ;

 

Cinsellikle ilgili kulaktan dolma, kaynağı belirsiz, bilimsel olmaktan uzak, eksik, çarpık ve yanlış bilgiler yerine; ailede anne babalar ile başlayan, okullarda öğretmenlerin desteği ile devam eden, profesyoneller rehberliğinde, bilimsel kaynaklı, net ve anlaşılır cinsel eğitim programları erken yaşlardan itibaren anahtar rol almalıdır.

 

Cinsel eğitimin amaçları şöyle olmalıdır ;

 

- İnsan bedeninin genel anatomisi

- Kadın-Erkek vücudunun ve cinsel organlarının anatomisi

- Erkek ve kadın üreme fizyolojisi

- Cinsel ilişki ve fazları

- Doğum kontrolü, hamilelik ve doğum süreci

- Cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve korunma yolları

- Evlilik ve ebeveynlik konularında hazırlık ve rehberlik

- Kişinin bedeni, cinselliği ve ilişkisine dair bilinç ve içgörü kazanması

 

En yaygın cinsel mitler ;

 

YANLIŞ 1 : “Cinsellik doğal ve içgüdüseldir; öğrenilecek ve konuşulabilecek bir şey değildir”

 

YANLIŞ 2 : “Erkek ve kadın aynı anda ve aynı sayıda orgazm olmalıdır”

 

YANLIŞ 3 : “Evlilik öncesi cinsellik olmamalıdır”

 

YANLIŞ 4 : “Ereksiyon problemleri ve erken boşalma, erkeğin, eşini çekici bulup bulmadığı ile ilişkilidir”

 

YANLIŞ 5 : “Penis boyu cinsel güç, performans ve haz ile doğru orantılıdır”

 

YANLIŞ 6 : “Cinselliği başlatmanın ve sürecin kontrolü erkeğe aittir”

 

YANLIŞ 7 : “Cinsel haz, salt cinsel birleşmeden ibarettir”

 

YANLIŞ 8 : “Mastürbasyon zararlı ve yanlıştır”

 

YANLIŞ 9 : “Erkekler cinsel ilişkiye her an istekli ve hazırdır”

 

YANLIŞ 10 : “Fantezi ve cinsel oyunlar yanlıştır”

 

YANLIŞ 11 : “İstekli kadın kötüdür”

 

YANLIŞ 12 : “İleri yaşlarda cinsellik biter”

 

YANLIŞ 13 : “Hamilelikte yaşanan cinsellik bebeğe zarar verir”

—————

Geri