EN PAHALI İNTERNET TÜRKİYEDE

13.05.2013 17:25

 30 Ülke arasında, en pahalı geniş bant internet kullanan ikinci ülke olduğumuz açıklandı. Türkiye'nin satın alma gücü paritesine göre geniş bant internet ücreti en pahalı ikinci ülke olduğu belirlendi. Bilgi Teknolojileri ve Yenilikçilik Vakfı'nın (ITIF), değişik kaynak ve istatistikleri kullanarak hazırladığı “2008 ITIF Geniş Bant Sıralama Raporu” yayımlandı. 30 OECD ülkesini kapsayan geniş bant raporuna göre, satın alma gücü paritesine göre dolar üzerinden aylık en pahalı ücret sıralamasında Meksika 18,41 ile ilk sırada bulunurken Türkiye 15,75 dolar ile ikinci sırada yer aldı.Çek Cumhuriyeti ise 9,70 dolar ile üçüncü sırada yer buldu. Ücret sıralamasında 0,13 dolar ile Japonya en ucuz ülke olurken, bu ülkeyi 0,33 dolar ile Fransa ve 0,35 dolar ile İsveç onu takip etti. 30 ülkenin ortalaması yaklaşık 3,77 dolar düzeyinde gerçekleşti. Geniş bant internetin girdiği evler sayısında yüzde 93 ile Güney Kore ilk sırada bulunuyor. Bu ülkeyi yüzde 83 ile İzlanda ve yüzde 77 ile Hollanda takip ederken, Türkiye yüzde 23 ile Polonya ile birlikte 26. sırada bulunuyor.

 


Mbps üzerinden ortalama indirme (download) hızı sıralamasında da Japonya 63,6 ile birinci, Güney Kore 49,5 ile ikinci ve Finlandiya 21,7 ile üçüncü sırada bulunuyor. Türkiye ise 2,0 ile Çek Cumhuriyeti ile birlikte yine 26. sırada yer bulabildi. 30 ülke arasında Mbps olarak ortalama indirme oranı 9,2 seviyesinde bulunuyor.

Serbestleşme karnesi kırık

Bilkent Üniversitesi öğretim görevlisi Doç. Dr. Mustafa Akgül, rapora ilişkin A.A muhabirinin sorularını yanıtladı. İnternete ve bilgiye erişimin artık temel bir yurttaşlık hakkı haline geldiğini ve Anayasalara girdiğini belirten Akgül, “Ülkemizde Evrensel Hizmet Fonu, serbestleşme ve e-dönüşüm konusunda çabalar var ama bunlar dağınık, koordinasyon ve irade eksikliği söz konusu” dedi. ADSL'de 5 milyon kullanıcı sayısının geçildiğini belirten Akgül, şöyle konuştu:
“Geniş bant internet erişiminde Kablo, Wimax ve başka alternatif teknolojilerin önü kapalı. Serbestleşme ve yeni teknolojilerin girişinde yeterli özen gösterilmiyor. Türkiye'nin serbestleşme karnesi kırık. Satılma paritesine göre, internet çok pahalı. Bugünlerde açılmaya başlanan KİEM - Kamu İnternet Erişim Merkezleri'nin, düşük gelirli yurttaşlarımıza internet kafelerle birlikte bu olanağı sunmasını bekliyoruz. Ülkemizin bilgi toplumu hedefini ciddiye alması, işin başında olanların daha katılımcı ve paylaşımcı olmasıyla mümkündür.”

Teknoloji ve bilişim çağını yakalamaya çalışan Türkiye, Avrupa'nın en pahalı ve en yavaş internetini kullanıyor. Hükümetin yürüttüğü kampanyalar ile Türkiye'de her gün bilgisayar ve internet kullanıcılarının sayısı artarken, özelleştirilen Türk Telekom hızlı ve ucuz internet hizmeti sağlamamakta direniyor. Sektör temsilcileri ise sorunun Türk Telekom'un sektörde tekel olmasından kaynaklandığını savunarak, bu sorunun ancak kablo televizyon şebeke hattının özelleştirilmesi ve Türk Telekom ile rekabet edebilir duruma getirilmesiyle çözülebileceğini ifade ediyor.

İngiltere'de faaliyet gösteren Enformasyon Teknolojisi Keşif Vakfı'nın araştırmasında Türkiye'nin Avrupa'nın en yavaş internet ağına sahip ülkelerden biri olduğunun ortaya çıkması ve OECD raporlarında Türkiye'nin en pahalı interneti kullandığının bildirilmesi, internet kullanıcılarının ve sektör temsilcilerinin tepkisini çekti. Araştırmanın sonuçlarını İHA'ya değerlendiren Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) Başkanı Yusuf Ata Arıak, bu durumun tek sorumlusunun tekel konumundaki Türk Telekom olduğunu ileri sürdü. Arıak, Türk internet kullanıcılarının Avrupa'nın en pahalı ve en yavaş internetini kullanmaya mahkum edildiğini belirterek, bunun nedeninin Türk Telekom tarafından kurulan TTNET internet sağlayıcı şirketin sektörde tekel durumunda olmasından kaynaklandığını söyledi. Uzun yıllardır bilişim sektörünün içinde hem kullanıcı hem işletmeci olarak yer almasına rağmen evine aldığı ADSL'in bir haftadır bağlanmadığını belirten Arıak, Türkiye internet hızında çok gerilerden geliyor.İnternet fiyatlarında ise yukarılarda dolaşıyor.

İnternet kullanan insan sayısında da epeyce gerilerden geliyoruz. Çükü bu alan tekelin elinde mahkum durumda. Rekabet yok, yeni firmaların önü açılmıyor. Bugün Türkiye'de herhangi bir vatandaş hızlı internet kullanmak isterse sınırlı sayıda küçük özel firmaları bir tarafa bırakırsak yüzde 97 oranında Türk Telekom'a eli mahkum. Türk Telekom şirketi tekel diyebileceğimiz bir durumda. Tekelin olduğu bir yerde rekabet olmaz, yatırım olmaz, kalite ve hız da olmaz.Dolayısıyla geldiğimiz durum sürpriz değil şeklinde konuştu. Türk Telekom'un özelleşmeden önce tamamının devlete ait bir şirket olduğunu özelleştikten sonra da yabancı bir firmaya sahip olduğunu, ancak tekel durumunda hiçbir değişiklik olmadığını belirten Arıak, Türk Telekom'u satın alan yeni şirketin hiçbir yatırım yapmadan daha çok para kazanmayı hedeflediğini ileri sürdü. Arıak, bu duruma ancak Ulaştırma Bakanlığı'nın son verebileceğini belirterek, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın havacılık sektöründe rekabet ortamı getirerek gösterdiği başarıyı iletişim sektöründe gösteremediğini iddia etti. Türk Telekom'un özelleştirilmeden önce kablo televizyon şebekesinin ayrıldığını hatırlatan Arıak, Türk Telekom'un tekel durumunun kırılarak bilişim sektöründe rekabet ortamının sağlanmasının ancak bu kablo televizyon hattının özelleşmesiyle mümkün olacağını söyledi. Arıak, Bu alan eğer özelleştirilebilirse Türkiye'nin büyük bir yeni yatırım ve rekabet ortamı ortaya çıkar. Şimdi 2 megabayt hız konuşulurken kablo televizyon üzerinden 100 megabayt hız vermek mümkün olacak. Bunun alt yapısı da şu anda Türkiye'de mevcut, ancak kullandırılmıyor. Biran önce kablo televizyon hattının özelleştirilerek Türk Telekom ile rekabet edebilir hale gelmesi gerekir dedi.

GENİŞLETİLEN BANT SAYISI ŞU ANDAKİ İHTİYACI KARŞILAMIYOR

Türkiye Bilişim Derneği (TÜBİDER) Ankara Şube Başkanı Nuray Başar ise, Türkiye'de bilgisayar sahipliği oranının hane bazında yüzde 14 oranında olduğunu hatırlatarak, son yıllarda yapılan kampanyalar ile internet kullanıcısı sayısının artırıldığını söyledi. Ayrıca e-devlet projesi kapsamında birçok kamu kurum ve kuruluşunun hizmetlerini internet üzerinden vermeye başlamasıyla internet kullanılırlığının arttığını, ancak buna karşılık Türk Telekom'un internet ağ yatırımlarını yeterli oranda yapmadığını ifade eden Başar, Türk Telekom yatırım yaparken internetin Türkiye'de bu kadar yaygınlaşacağını düşünmedi. Bu nedenle yatırımlarını minimum seviyede tuttu diye konuştu. Kısa zaman içinde internet kullanımının arttığını, buna karşılık Tür Telekom'un talepleri karşılayamaz duruma düştüğünü söyleyen Başar, yeni yatırımlar yapılmaya başlandığını ancak genişletilen bant sayısının da şuandaki ihtiyacı karşılayamadığını söyledi. Özellikle yurtdışı bağlantılarında internet hızının çok yavaşladığını, hatta bağlantı kurulamaz durumda olduğuna dikkat çeken Başar, VDSL2 denilen yeni teknolojiyle şu an en yüksek 40 megabayt olan hızın 70'e çıkarılacağını ve bu sayede Avrupa ülkeleri seviyesine yaklaşılabileceğini kaydetti. Türkiye'de internet hızında yaşanan sorunların nedeninin yatırım hataları kadar rekabet şartlarının oluşturulamamış olmasına bağlayan Nuray Başar, Türk Telekom'un sektörde tekel durumunda olmasının rekabeti önlediğini ifade etti. Başar, hükümetin biran önce bu soruna çözüm bulmak için Türk Telekom'un tekel durumunu kırarak rekabet koşullarını oluşturması gerektiğini söyledi.

TTNET 2008'DE VDSL2 SİSTEMİNİ KULLANMAYA BAŞLAYACAK

Türkiye'de internetin yavaş olduğu iddialarını kabul etmeyen TTNET şirketi yetkilileri ise, Ocak ayından itibaren Türkiye'de VDSL2 sisteminin kullanılmaya başlanacağını söyledi. Türk Telekom'un VDSL2 sisteminin altyapı çalışmalarını kurduğunu belirten yetkililer, VDSL2 sistemi ile internetin 30 MGB'lik hız düzeyinden 70 Megabit hıza kadar çıkmasının beklendiğini bildirdi. Yetkililer ayrıca, Türkiye'nin internet kullanırlığı oranında Avrupa'da en hızlı gelişen 15 ülkesinden biri olduğuna dikkat çekerek, sıkıntı yaşanan hizmetler konusunda TTNET olarak her türlü yatırımı yapmaya hazır olduklarını kaydetti.

TÜRKİYE, İNTERNET HIZINDA EN YAVAŞ 4. ÜLKE

İngiltere'de faaliyet gösteren Enformasyon Teknolojisi Keşif Vakfı tarafından yapılan araştırmada Türkiye'nin Avrupa'nın en yavaş internet ağına sahip ülkelerden biri olduğu ortaya çıktı. 15 Avrupa ülkesindeki geniş ağ hızlarını karşılaştıran araştırmacılar, Türkiye'nin saniyede 2 megabit hızla (mbps) bu alanda 12. olduğunu açıkladı. Listenin ilk sırasında saniyede 21.7 megabit hıza sahip Finlandiya yer alırken, ikinciliğe saniyede 18.2 megabit hıza sahip İsveç otururken, üçüncü sırada da saniyede 17.6 megabit hızla Fransa bulunuyor. Diğer ülkeler 4. Hollanda (8.8 mbps), 5. Polonya (7.5 mbps), 6. Almanya (6 mbps), 7. Macaristan (3 mbps), 8. Slovakya (2.8 mbps), 9. İngiltere (2.6 mbps), 10. İsviçre (2.3 mbps), 11. İrlanda (2.2 mbps) diye sıralanırken, 12. Türkiye'yi 1.6 mbps ile 13. olarak Çek Cumhuriyeti, 1.2 mbps ile 14. olarak İspanya izliyor. Yunanistan ise 1 mbps ile listenin sonuncusu olabildi.

EN PAHALI İNTERNET TÜRKİYE'DE

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı'nın (OECD) yayınladığı bir rapora göre, üye ülkeler arasında saniyede megabit ücreti bakımından en ucuz genişbant internet hizmeti Japonya, en pahalısı ise Türkiye'de bulunuyor. Üye ülkelerin internet kullanıcılarının yüzde 60'ının genişbant hizmetinden faydalandığı belirtilen OECD'nin Aralık 2006 verilerine göre hazırlanan ve 30 ülkenin bulunduğu raporunda, fiber optik şebeke ağına geçen ülkelerde daha düşük fiyata en yüksek hızda hizmet alınabildiğine dikkat çekildi. Japonya'da kullanıcıların 100 Mbps (1 mbps: saniyede 10 milyon bit) hızıyla bağlandıkları ve bunun OECD ortalamasının 10 katından fazla olduğu kaydedilen raporda, saniyede megabit ücreti bakımından 0.22 dolarla en düşük fiyatın Japonya'da, en pahalısının da 81.13 dolarla Türkiye'de bulunduğu belirtildi. OECD raporunda, ABD'de saniyede megabit açısından en ucuz genişbant bağlantısının 3.18 dolar, İngiltere'de 3.62 dolar olduğu belirtilerek, Japonya'daki fiber optik ağ sayesinde kullanıcıların veri indirebildikleri hızda veri de iletebiliyorlar. Telefon hattı üzerinde genişbant bağlantısı olan ADSL ve çoğu kablo hizmetinde bu olanak bulunmuyor. Raporda, 100 kişiye düşen genişbant internet ADSL abonesi sayısının 3.8 olduğu Türkiye'de 2 milyon 773 bin 685 abone bulunuyor ve Türkiye, 100 kişiye 2.7 genişbant abonesinin bulunduğu Meksika'nın önünde ve 29. sırada bulunuyor. OECD raporunun başında, 100 kişiye 19.6 ADSL abonesi, 9.4 fiber optik ağ abonesi ve 2.4 diğer bağlantı abonesinin bulunduğu Danimarka geliyor.

—————

Geri