Sosyal Fobinin Sorumlusu Amigdala

13.05.2013 18:21

 beyindeki amigdala sosyal ilişkiyi kuruyor. Bazı araştırmalar, beynin derinlerinde yerleşmiş ve badem şeklinde bir oluşum olan 'amigdala'nın, 'sosyal fobi'den sorumlu olduğunu ortaya koyuyor. İnsanlar son derece sosyal varlıklardır ama bu herkese dostça davrandığımız anlamına gelmez.

 

 

 

Beyindeki amigdala sosyal ilişkiyi kuruyor. Bazı araştırmalar, beynin derinlerinde yerleşmiş ve badem şeklinde bir oluşum olan 'amigdala'nın, 'sosyal fobi'den sorumlu olduğunu ortaya koyuyor. İnsanlar son derece sosyal varlıklardır ama bu herkese dostça davrandığımız anlamına gelmez.

 

Başka insanlarla bir ilişki kurmadan önce, ne kadar güvenilir olduklarını değerlendiririz. Yakın zamanda yapılan bir çalışmaya göre, bu davranış, evrimsel olarak diğer insanların duygularını anlamada rol alan beyin bölgemizden kaynaklanmakta.

 

Beynin derinlerinde yerleşmiş ve badem şeklinde bir oluşum olan amigdala, başka insanların duygularını anlamamızda yardımcı olan bir bölgedir. Araştırmalar özellikle korku duygusunda önemli bir rolü olduğunu göstermektedir ancak bilimciler çeşitli zihinsel durumlarla da ilişkili olduğunu düşünmektedir. Örneğin 2006’da araştırmacılar, sosyal ilişkilerden kaçınma ve başkalarının duygularını anlayamama gibi özellikleri olan otizm hastalığına sahip insanların amigdalalarının, özellikle de lateral nukleus adı verilen bölgesinin normalden daha az sayıda sinir hücresi içerdiğini belirlediler.

 

Farklı primat türlerinde amigdalanın nasıl bir değişkenlik gösterdiğini belirlemek için, California Üniversitesi’nden antropolog Katerina Semendeferi başkanlığındaki bir araştırma ekibi, 12 maymun ve insanın otopside elde edilen beyin bölgelerini incelediler. Bilimciler, her ne kadar insanların amigdalaları daha büyükse de, beynin bütünüyle karşılaştırıldığında çok küçük bir hacme sahip olduğunu söylemektedirler. Bununla birlikte American Journal of Physical Anthropology dergisinin 2007 Temmuz sayısında yayımlanan sonuçlara göre, insanlarda lateral nukleus amigdalanın büyük bir kısmını oluşturmaktadır ve diğer primat türleri ile karşılaştırıldığında beynin bütününe kıyasla büyük bir hacme sahiptir.

 

Amigdalanın alt birimlerinin işlevleri tam olarak bilinmese de lateral nukleus, beynin temporal lob adı verilen ve sosyal davranışlar ve emosyonların belirlenmesinde rol aldığı düşünülen parçası ile doğrudan bağlantı içindedir. Araştırmacılar bu bağlantının amigdalanın diğer parçaları için geçerli olmadığını belirtmektedir.

 

Araştırma ekibi insan soyunun maymunlardan ayrılmasından itibaren lateral nukleusun daha çok genişlediğini, bunun da geniş topluluklar halinde yaşamanın yarattığı “sosyal baskı”dan kaynaklanıyor olabileceğini öne sürmektedir. Semendeferi ve meslektaşları, yalnız yaşayan bir tür olan orangutanların diğer türlere göre amigdala ve lateral nukleus boyutlarının daha küçük olduğunu da vurgulamaktadır.

 

Emory Üniversitesi’nden antropolog James Rilling, araştırmanın kapsadığı maymun türleri düşünüldüğünde oldukça dikkate değer bir çalışma olduğunu söylemektedir. Fakat daha kesin sonuçlara ulaşabilmek için örnek sayılarının artırılması gerektiğini belirtmektedir. Elde edilen yeni verilerin de araştırma bulgularını desteklemesi halinde Rilling, lateral nukleusun sosyal bilişle ilgili olduğu varsayımının öne sürülebileceğini eklemektedir. Ayrıca insanda lateral nulkeusun temporal lobla diğer primat türlerine göre daha fazla bağlantı kurup kurmadığının da, görüntüleme yöntemleri aracılığıyla araştırılmasını önermektedir.

—————

Geri